سیستم مدیریت هوشمند ساختمان  – ساختمان هوشمند

سیستم مدیریت ساختمان هوشمند (BMS ) یا سیستم اتوماسیون ساختمان (BAS ) به سیستمی اطلاق می شود که در یک ساختمان نصب شده و از طریق اجزای خود کنترل قسمت های مختلف ساختمان و نمایش خروجی های مناسب را برای کاربر امکان پذیر می نماید. قسمت های مختلف تحت کنترل معمولاً شامل تاسیسات مکانیکی و سیستم تهویه مطبوع (HVAC) و تجهیزات روشنایی بوده که می تواند به سیستم های ایمنی، آتش نشانی، تنظیم دسترسی، تامین برق اضطراری و … نیز تسری یابد.

به طور کلی هدف از استفاده از سیستم های BMS در یک ساختمان تطبیق شرایط کارکرد اجزای مختلف با توجه به شرایط محیطی و نیاز ساختمان در آن زمان است. در سیستم مدیریت ساختمان هوشمند بسیاری از اعمالی که ساکنان از روی عادت و بصورت غیر ارادی انجام می دهند توسط سیستم های هوشمند انجام می گردد که باعث صرفه جویی در زمان و هزینه نیروی انسانی شده و بعلاوه کاهش مصرف انرژی، کاهش هزینه های انرژی، کاهش خطاپذیری و افزایش اثربخشی سیستم را به دنبال دارد .

با بکارگیری انواع حسگرها در داخل و خارج ساختمان و با بکارگیری یک سیستم واحد می توان بصورت لحظه ای، کنترل تمامی شرایط آسایشی و امنیتی را در اختیار داشت و از آنها در جهت رسیدن به شرایط ایده آل استفاده کرد. برای این منظور، نیاز به تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری خاص می باشد که با گرد آوری اطلاعات محیطی و انتقال داده ها به سیستم مرکزی، روند کنترل و مدیریت ساختمان اجرا می گردد. در ساختمان های هوشمند با استفاده از سیستم خودکار کنترل روشنایی ساختمان، کنترل سیستم سرمایش و گرمایش، کنترل دوربین های مدار بسته، کنترل در ها، کنترل وضعیت های اضطراری همچون آتش سوزی، زلزله و بسیاری کنترل های هوشمند دیگر، مصرف انرژی به نحو چشمگیری کاهش می یابد .

ساختمان هوشمند، ساختمانی است که مجهز به یک زیرساختار ارتباطاتی قوی بود که می تواند به صورت مستمر نسبت به وضعیت های متغیر محیط عکس العمل نشان داده و خود را با آنها وفق دهد و همچنین به ساکنین ساختمان این اجازه را می دهد که از منابع موجود به صورت موثرتری استفاده کرده و امنیت و آسایش آنها را افزایش دهد .

 

 نگاهی به سیستم های مدیریت ساختمان هوشمند ( اتوماسیون خانگی و اداری)

سیستم های هوشمند ساختمان از کامپیوتر و تکنولوژی اطلاعات برای کنترل اجزاء ساختمان از قبیل روشنایی, پرده ها, سیستم های تهویه مطبوع, سیستم های صوتی و تصویری و غیره بهره می گیرند.

سیستم های هوشمند طیف وسیعی از سیستم های ساده کنترل روشنایی تا شبکه های مبتنی بر میکروکنترلر های پیچیده با درجات متغیری از هوشمندی و اتوماسیون را شامل می شود.

اتوماسیون ساختمان به دلیل راحتی , امنیت بالا و بهینه سازی انرژی مورد توجه عموم قرار گرفته است.

با افزایش تعداد وسایل قابل کنترل در ساختمان , ارتباطات و اتصالات مابین وسایل می تواند بسیار سودمند باشد و ایده سیستم مدیریت ساختمان های هوشمند از همین منظر شکل گرفته است.

این ساختمان ها با استفاده از یک پارچه نمودن چهار عنصر اصلی سیستم های ساختار , سرویس و مدیریت و با بر قراری ارتباط میان آنها محیطی پویا و مقرون به صرفه را به وجود می آورند.

 

فواید هوشمند سازی ساختمان

  • ایجاد آسایش و رفاه ساکنین
  • صرفه جویی و بهینه سازی در مصرف انرژی
  • کنترل تجهیزات مختلف از راه دور

 

یکی از مهم ترین مزایای هوشمند سازی ساختمان ، ایجاد آسایش و رفاه برای ساکنین میباشد . در زندگی پر مشغله و سخت امروزی ، داشتن آرامش و آسایش در زندگی و ایجاد راحتی و سرعت بخشیدن به امور از اهمیت بالایی برخوردار هستند و میتوان با هوشمند سازی محیط اطراف خود آن را ایجاد کرد.

با هوشمند سازی ساختمان می توان 30 % تا 50 % در مصرف انرژی صرفه جویی کرد . این امر باعث می شود تا با کنترل کامل بر سیستم های سرمایشی و گرمایشی از مقدار انرژی های مصرفی و هدر رفتن آن تا میزان قابل توجهی صرفه جویی کرد . در سیستم های روشنایی هم با بهینه سازی مصرف برق در زمان های مختلف روز میتوان از هدر رفتن انرژی اضافی جلوگیری کرد .

از مهمترین مزایای هوشمند سازی ساختمان ، کنترل تجهیزات از نقاط مختلف دنیا فقط با اتصال به اینترنت میباشد. شما میتوانید با داشتن اینترنت منزل یا محل کار خود را حتی در سفر تحت کنترل و مانیتورینگ خود داشته باشید .

 

تجهیزات قابل کنترل در ساختمان هوشمند

 

کنترل روشنایی

یکی از قابلیت های سیستم مدیریت هوشمند ساختمان ، کنترل روشنایی آن میباشد . امکانات کنترل سیستم روشنایی به موارد زیر تقسیم می گردد.

  1. کنترل مجزا سیستم روشنایی هر قسمت
  2. کنترل سیستم روشنایی بر اساس حسگر
  3. کنترل سیستم روشنایی به صورت سناریو
  4. کنترل سیستم روشنایی از طریق مبایل
  5. قابلیت تنظیم شدت نور

 

کنترل پرده / سایبان

یکی دیگر از قابلیت های سیستم مدیریت هوشمند ، کنترل پرده و سایبان های موجود در یک مجموعه می باشد.  در سیستم مدیریت هوشمند ، شما میتوانید به وسیله کلیدهای هوشمند و یا نرم افزارهای خانه هوشمند ، کنترل پرده ، کرکره و سایبان را به راحتی و در قالب های دستوری مختلف ( سناریو ، مستقیم و یا بر اساس شدت نور ) در دست بگیرید .

 

کنترل سیستم سرمایشی و گرمایشی محیط

یکی از مهمترین و کاربردی ترین قابلیت های سیستم مدیریت ساختمان هوشمند ، کنترل سیستم سرمایشی و گرمایشی محیط می باشد .

در سیستم های سرمایشی و گرمایشی دستور فعالیت و یا قطع فعالیت سیستم از طریق سیستم هوشمند ارسال شده و این امر باعث کاهش در مصرف انرژی می شود . سیستم مدیریت هوشمند با تشخیص محدوده دما و یا هدر رفتن انرژی ، دستور قطع جریان را به سیستم سرمایشی و گرمایشی میدهد. ازدیگر مزایای این سیستم ها امکان کنترل و مانیتورینگ موتورخانه ها میباشد .

 

کنترل دوربین های مدار بسته و سیستم امنیتی

یکی از مهمترین قسمت هر ساختمان را موارد امنیتی آن تشکیل می دهد که دوربین های مدار بسته از اصلیترین عناصر امنیتی یک ساختمان به شمار می آید . کنترل و مانیترینگ لحظه به لحظه از شرایط و امکان فعال کردن سیستم امنیتی مخصوصاً در زمان سفر و دور بودن از محیط ، یکی از دقدقه های ساکنین بوده است . در سیستم مدیریت هوشمند ساختمان این امکان به شما داده میشود تا هر زمان در هر جای دنیا بتوانید دسترسی کامل به سیستم امنیتی خود داشته و آن را فعال و یا غیر فعال نمایید.

ازقابلیت های سیستم مدیریت هوشمند در راستای امنیت میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • قابلیت فعال و یا غیر فعال نمودن سیستم امنیتی
  • آگاهی از باز و بسته بودن در و پنجره ها
  • امکان کنترل و بررسی عبور و مرور
  • امکان یکپارچه سازی با آیفون های هوشمند
  • امکان مشاهده از طریق گوشی مبایل
  • شبیه سازی و سناریوی حظور (در زمان نبود ساکنین)

 

هوشمند سازی و اتوماسیون فضای سبز

در سیستم اتماسیون و هوشمند سازی فضای سبز این امکان به شما داده میشود که از فضای سبز و باغچه خود نگه داری و مراقبت لازمه راانجام دهید . خیلی از افراد به علت مشغله فکری و کمبود وقت لازم ، امکان نگه داری و آبیاری باغچه و فضای سبز خود را ندارند . با استفاده از این سیستم ها شما میتوانید در هر جا و هر لحظه این امکان را فراهم سازید و یا با اعمال سناریو خاص نسبت به زمان مشخص شده به آبیاری و مراقبت از آن بپردازید.

 

کنترل و هوشمند سازی استخر ، سونا و جکوزی

ساختمان هایی که مجهز به استخر، سونا و جکوزی هستند به سیستم مدیریت هوشمند آن هم نیاز دارند . کنترل کیفیت و سلامت آب ، کنترل سطح آب ، کنترل دمای آب ، تخلیه و پر نمودن استخر ، نورپردازی داخلی استخر و … از مواردی هستند که با هوشمند سازی قابل کنترل می باشند . با هوشمند سازی محیط استخر ، کلید های برق 220 حذف میشوند که این مطلب باعث جلوگیری از خطر برق گرفتگی می شود . تمام کلید های موجود در فضای استخر فاقد هر گونه خطر و یا خرابی می شود .

از مزایای دیگر استفاده از سیستم هوشمند در محیط استخر می تون صرفه جویی در زمان و انرژی را مثال زد. فرض کنید برای استفاده از استخر ، سونا و جکوزی ، چه مقدار زمان لازم هست تا استخر پر شود و آب آن به دمای مناسب برسد و یا اینکه حضور شما برای پر کردن و کنترل سلامت آب الزامیست ولی با داشتن سیستم هوشمند نمام اینکار ها به صورت خودکار و از راه دور قابل انجام می شود.

 

 ساختمان هوشمند

راهبرد هوشمند گرین